Zijn windparken op zee nieuwe natuurgebieden voor de toekomst?

In samenwerking met de exploitant van Gemini wil ‘De Rijke Noordzee’ onderzoeken of windparken de onderzeese flora en fauna kunnen versterken, zo meldt Dagblad van het Noorden. In 2021 en 2022 zijn daarvoor 4.500 oesters, honderden oester-larven en 66 ton schelpen uitgezet in windpark Gemini boven Schiermonnikoog.

In de negentiende eeuw waren op de locatie van het proefveld de oesterbanken nog in overvloed aanwezig. Door overbevissing en ziektes zijn deze zo goed als verdwenen. Daarmee verdwenen niet alleen de oesters, maar ook alle flora en fauna, zoals krabben, inktvissen, haaien en anemonen, die in de oesterbanken een geschikte leefomgeving vonden.

De locatie is niet alleen vanuit historische overwegingen gekozen. Het is vanwege de veiligheid alleen toegankelijk voor gekwalificeerd personeel van de windparken. Vissers en toeristen mogen er niet komen. Daardoor is er rust op de bodem. Een bijkomend voordeel is dat de golven op deze plek minder hoog zijn, waardoor het zand beter op z’n plek blijft.

Met dit project hoopt De Rijke Noordzee dat er weer een oesterrif komt dat zichzelf in stand kan houden en mogelijk kan uitbreiden. Daarmee kan ook de biodiversiteit op deze locatie weer terugkomen. En de eerste signalen zijn goed. Uit de video’s van een onderwaterrobot blijkt dat alles er nog ligt. Ook zijn er al kreeften en krabben te zien. De resultaten worden de komende tijd nauwgezet gemonitord.

De Rijke Noordzee is een programma van Stichting Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.

Bron: Dagblad van het Noorden

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: