Rotterdamse ondernemers bouwen brandweerkazerne om tot onboardingscentrum voor turnarounds

26 maart 2024 – Trainingsbedrijf TCC heeft in een oude brandweerkazerne, op steenworp afstand van de stikstoffabriek in Zuidbroek, een opleidingscentrum opgericht voor onboarding. Op de locatie wordt personeel voor een stop getest en getraind. Directeur Peter Goedendorp: “We stomen ze in een week of weekend klaar zodat ze op de eerste dag van de turnaround met projectpas en al het terrein op kunnen.”

TCC is in 2003 gestart in Rotterdam als detacheringsorganisatie in industriële reiniging en later ook montage. Goedendorp: “In 2005 besloten we om ons personeel zelf op te leiden voor risicovolle taken in de industrie. Vervolgens gingen we ook personeel van anderen opleiden. Onze eerste grote externe klus kwam doordat we iemand van NAM tegenkwamen. Zij zaten met een afgekeurde locatie en vroegen of we direct langs konden komen. We hebben toen 180 man opgeleid.”

Hij vervolgt: “De opleidingstak liep zo goed dat we uiteindelijk in 2019 hebben besloten om het uitzenden te laten voor wat het was en ons geheel te richten op de opleidingstak. Men kan bij ons terecht voor SIR-certificeringen, SOG- en VCA-cursussen en Besacc trainingen.”

Operationeel Directeur Marlies Tump is sinds 2009 bij het bedrijf betrokken: “Inmiddels hebben we vier goedgekeurde opleidingslocaties in België en Nederland – in totaal 15.000 m2 – waar we duizenden werknemers hebben opgeleid. Die locaties zijn allemaal in de basis gelijk en hebben daarnaast eigen specialisaties. Iedere locatie heeft vast personeel en de overige personeelsleden rouleren over de vestigingen.” Goedendorp: “We kijken ook nog naar mogelijkheden in Duitsland. Sinds 2020 hebben we ook een vestiging in Zuidbroek. In het noorden was er nog geen SIR-locatie, dus dit scheelt heel wat reistijd voor werknemers die dit certificaat nodig hebben.”

Tekst gaat verder onder de foto

Peter Goedendorp en Marlies Tump - TCC Onboarding

Peter Goedendorp en Marlies Tump – TCC Onboarding

“Toen we aan het kijken waren naar mogelijke locaties regende het pijpenstelen. Dit was de derde locatie waar we langsgingen, maar de stemming was er al wat uit. De volgende dag scheen gelukkig de zon en deze locatie voelde uiteindelijk gewoon goed. We zijn dol op de Groningers. Ze zijn weliswaar veel trouwer op hun leverancier, waardoor je echt met wat meer moet komen, maar ze zijn ook trots en te bescheiden. Als Nederland mogen we trots zijn op de maakindustrie hier ”, aldus Tump. “En we komen ook met meer, namelijk ons onboardingsprogramma”, voegt Goedendorp toe.

Tekst gaat verder onder de foto

Locatie TCC Trainingen en Onboarding in Zuidbroek met op de achtergrond de stikstoffabriek

Locatie TCC Trainingen en Onboarding in Zuidbroek met op de achtergrond de stikstoffabriek

Als een fabriek stilgelegd wordt, voor bijvoorbeeld groot onderhoud, dan worden via onboarding alle medewerkers die tijdens het stilstaan van de fabriek on site zijn, in korte tijd door TCC geïnstrueerd en getest zodat ze aan de veiligheidseisen voldoen. Goedendorp kwam op het idee doordat hij als fanatieke fietser een andere groep fietsers tegenkwam.

Goedendorp: “Dat bleken asset managers te zijn die aan het sparren waren over de vele fouten en problemen die ze in turnaround situaties tegenkwamen. Ze vroegen mij of wij daar wat mee konden. Na een half jaar brainstormen, kwamen we met ons onboardingsprogramma. Bij dit programma verzorgen wij alles: van inschrijving tot en met het projectpasje waarmee ze het terrein op kunnen. Ook tijdens de turnaround kunnen we controleren of alle regels goed opgevolgd worden.”

Tump vult aan: “Het onboarden gaat vaak om grote aantallen medewerkers. En tegenwoordig komt een groot deel daarvan uit het buitenland. Je wil hen zo kort mogelijk voor de plant turnaround aan laten komen. En je wil ook zo weinig mogelijk mensen, als ze hier al zijn, terug moeten sturen.”

Goedendorp: “We gaan daarvoor eerst in overleg met de plant manager. Iedere locatie heeft al dan niet voor die plant specifieke ‘life-saving rules’. Bijvoorbeeld over hoe men op hoogte werkt, of in afgesloten ruimten. Soms moeten ze daar zelf nog goed over nadenken. Als een plant stilligt zijn er andere risico’s, bijvoorbeeld omdat er veel meer mensen, kranen of vrachtwagens op de locatie zijn. Het ligt niet altijd al vast wat dan de regels zijn. Zodra die wel duidelijk zijn, nemen we ze als basis voor het programma dat de medewerkers doorlopen.”

Hij vervolgt: “Ons onboardingprogramma bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst controleren we of de certificaten die men al heeft voldoende zijn. Zo niet, dan krijgen ze een assessment. We hebben voor alle risicovolle taken een test ontworpen. Komt iemand niet door het assessment, dan kunnen we extra theoretische of praktische instructie geven. Ook groeit de laatste jaren de behoefte naar een instructie in omgangsvormen sterk. Dat doen we nu in 17 talen.”

“Toen we begonnen met het programma vielen veel mensen na het assessment af. Dat is heel zuur, helemaal als je samen met familieleden uit het buitenland komt voor een klus. En ook de opdrachtgever is niet blij als er daardoor een tekort aan inzet ontstaat. Nu kijken we wat ze wel kunnen en scholen we ze bij in theorie en praktijk. Dan hoeven ze niet onverrichterzake terug”, voegt Tump toe.

Ze vervolgt: “We weten vanuit onze detacheringsachtergrond hoe we mensen die net niet helemaal aan de eisen voldoen, kunnen helpen. Door alleen al wat extra aandacht te geven als ze wat minder handig zijn met bijvoorbeeld computers, kun je al een heleboel doen. Hetzelfde geldt voor het rekening houden met het taalniveau. Daar maken we zowel opdrachtgever als de medewerkers zelf blij mee. Het is echt mensenwerk. Bij TCC is onze focus om mensen op een goede plek te krijgen.”

Beiden wonen nog in en om Rotterdam en zitten twee dagen in de week in het Noorden. Goedendorp: “Dat gaat heel goed. Marlies is een echt mensenmens, ze is heel goed in het in hun kracht zetten van mensen. Ikzelf ben meer van de ideeën. Het knalt ook wel eens, maar we voelen en vullen elkaar goed aan. We zijn beiden eigenaar van TCC Onboarding, wat los staat van TCC Trainingen in Nederland en België.”

Hij sluit af: “Sinds kort zit mijn zoon Stijn van 21 ook in het bedrijf. Vroeger wilde hij nooit het bedrijf overnemen. Sinds hij in het bedrijf meewerkt, is hij van gedachten veranderd. Hij vindt het hartstikke leuk. En wij kunnen hem nu niet meer missen. Het wordt nu een echt familiebedrijf met de waarden die daarbij horen: goed voor je mensen zijn en je richten op continuïteit.”

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: