Langman Prijs voor organisaties die komst LNG regelden

Een coalitie van organisaties, onder de titel EemsEnergyTerminal, is er vorig jaar binnen zes maanden in geslaagd om twee LNG terminals in de Eemshaven operationeel te krijgen. Zij kregen hiervoor op woensdag 11 januari de Langman Prijs uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland in de Martiniplaza in Groningen. Namens Groningen Seaports was CEO Cas König aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Ulco Vermeulen deed dit namens Gasunie.

Twee terminals regelen om vloeibaar aardgas uit het buitenland naar Nederland halen en dat binnen zes maanden. Het was een enorme klus. Een prestatie waarmee zij volgens juryvoorzitter Jouke de Vries ‘leiderschap, inventiviteit en slagkracht’ hebben getoond. Door de komst van de terminals kunnen de gastekorten, die ontstaan doordat de leveringen uit Rusland gestopt zijn, worden aangevuld. “Het is echt uitzonderlijk om meerdere redenen”, zegt Frans Alting (SBE) over de prijs. “Er wordt een heel urgent probleem voor Nederland en een deel van Europa opgelost. Maar het laat ook zien dat vergunningen veel sneller kunnen; waar een wil is, is een weg! En ja, het zet Noord-Groningen echt op de kaart.”

Deelnemers EemsEnergyTerminal
De EemsEnergyTerminal is een publiek-private samenwerking van Rijkswaterstaat, de provincie Groningen, gemeente het Hogeland, Gasunie, EZK, de omgevingsdienst Groningen, Havenschap Groningen, Groningen Seaports, RWE, Enexis, Koninklijke Wagenborg en de Waterschappen.

Langman Prijs
De Langman Prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie met een grote verdienste voor het Noorden. De onderscheiding is vernoemd naar Harrie Langman, die zich onder meer als minister van Economische Zaken hard maakte voor de economie van Noord-Nederland.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: