• 14

Papier van suikerbietenpulp

  • Papier van suikerbietenpulp
  • 80% minder milieubelastend
  • Aanvulling op de Suikeragenda

Papierproducent Crown van Gelder en Cosun Beet Company (voorheen Suikerunie) hebben een samenwerking aangekondigd. Volgend jaar zijn de kilopakken Van Gilse gemaakt van suikerbietenpulp. Een bijzonder initiatief dat ook tijdens het Eemsdeltavisiecongres tot de Northern Enlightmentz is verkozen.

Het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal staat onder druk en er wordt steeds vaker gekozen voor papieren verpakkingen. Momenteel wordt het papier hiervoor gemaakt van geïmporteerde houtvezels, recycling is wegens voedselveiligheid (nog) niet mogelijk. Binnen de papierindustrie wordt al jaren onderzocht hoe de milieu-afdruk van papier kan worden verminderd. Een oplossing hiervoor is het gebruik van duurzamere vezels. Het restproduct uit de suikerraffinaderij, de bietenpulp, blijkt een erg geschikt alternatief.

Suikerbietenpulp bevat veel cellulose-vezels en weinig onbruikbaar lignine, de ingrediënten om stevig papier te maken. Het is daarnaast ook grotendeels een onbenutte reststroom. Per jaar is er één miljoen ton pulp beschikbaar. Nu wordt dit voor een deel ingezet als veevoer, het merendeel komt echter terecht in vergistingsinstallaties waar het wordt omgezet in biogas. Gebruik als vezels voor de papierindustrie is daarmee een hoogwaardigere bestemming van dit restproduct.

Gebruik van suikerbietpulp heeft daarnaast nog een aantal andere grote voordelen. In tegenstelling tot hout, dat voornamelijk uit Scandinavië, Zuid-Europa en Zuid-Amerika komt, worden suikerbieten veel in Nederland geteeld. Daar komt bij dat het een reststroom betreft, het vervangen van hout- met suikerbietvezels is daardoor naar verwachting 80% minder milieubelastend. Een ander voordeel is dat suikerbieten snel groeien. Eén hectare suikerbieten neemt daardoor jaarlijks ongeveer dertig ton CO2 op, ter vergelijking: een hectare bos neemt jaarlijks slechts drie ton op. Grootschalige suikerbietenteelt kan daardoor een belangrijke milieuwinst opleveren. Het gebruik van bietenpulp voor papier past ook goed bij de onlangs gepresenteerde Suikeragenda.

 

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: