Nieuw initiatief om hulp bij ongevallen op hoogte gezamenlijk te organiseren

Wie in Noord-Nederland een ongeval op hoogte krijgt, moet wachten op een hoogtereddingsteam uit Utrecht. Dit moet anders vindt Derk Battjes, directeur van Rope Access Noord. Met Hoogteredding Noord lanceert hij een initiatief waarmee bedrijven van Eemshaven tot Assen, door kosten te delen, zich kunnen verzekeren van snelle en adequate hulp.

Landelijk zijn vier reddingsteams verantwoordelijk voor redding op hoogte. Voor Noord-Nederland komt deze hulp uit Utrecht. Een flinke afstand met forse reistijd, waar hele verkeerde scenario’s mee te bedenken zijn.

Dit moet anders, vindt Derk Battjes, directeur van Rope Acces Noord. Voor grote projecten en onderhoudstops worden rope acces technicians regelmatig ingehuurd. Specialisten die met touwtechnieken kunnen komen op de plekken die voor anderen niet bereikbaar zijn. Op locatie voeren zij technische werkzaamheden op grote hoogte en diepte uit. Bij incidenten staan zij garant voor redding.

“Onze technici werken dagelijks op grote hoogte, in diepte en in besloten ruimten. Onze mensen zijn getraind om op deze lastige plekken te komen en mensen hiervandaan te halen. Bovendien beschikken wij over het materieel, van reddingsmaterialen tot rescuebussen”, aldus Battjes. “Wij vinden dat snelle hulp niet alleen moet worden aangeboden bij projecten, maar iets is waar medewerkers verzekerd van moeten zijn, ook tijdens regulier werk”.

“Kijkend naar de groeiende compliance druk richting overheden en bedrijven, is het belangrijk om te kijken wat er nodig is en wat realistisch haalbaar is. Ik zie een steeds grotere kloof ontstaan tussen ambitie en realisme. Ik denk dat we daarom als bedrijven ons slimmer moeten organiseren, juist omdat wij de verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van onze medewerkers”, voegt Battjes toe.

Een hoogtereddingsteam dat 24/7 stand-by staat, is een kostbare zaak. Battjes: “Wij benaderen daarom zo veel mogelijk bedrijven, want hoe meer wij dit kunnen opschalen, hoe lager wij de kosten per deelnemer kunnen houden. Deelnemers zijn gegarandeerd van een directe inzet van ons team tijdens incidenten. Bovendien ontvangen zij van ons jaarlijks een veiligheidsscan en training on-site, waarmee we bedrijven helpen om ongelukken te voorkomen.”

Meer informatie over HRT Noord vindt u op www.hrtnoord.nl. Voor vragen kunt u Derk Battjes of

Don Engelbracht bereiken op 050 – 52 90 857 of info@hrtnoord.nl.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: