ETEX BP viert 50-jarig bestaan – grootschalige investeringen in aantocht voor flagship-to-be

Etex Building Performance BV bestaat 5 november 50 jaar. Een bijzonder moment om terug te kijken op het verleden van de gipsplatenfabriek in Delfzijl. Tegelijk mag er ook verwachtingsvol naar voren worden gekeken, want de komende jaren zal er volop worden geïnvesteerd in verduurzaming en elektrificatie.

Aan de Oosterhorn produceert ETEX BP 30 miljoen vierkante meter gipskartonplaten per jaar. Het bedrijf is in de loop van haar bestaan een aantal keren overgenomen, waaronder door Lafarge. Sinds 2012 valt het onder de ETEX Group. Naast gips produceren de bedrijven binnen deze groep onder andere vezelcement, brandvertragende producten en isolatie.

De komende jaren krijgt de 50-jaar oude site een aantal grote vernieuwingen. Een aantal bestaande installaties wordt vervangen door nieuwe systemen die ontwikkeld zijn door de R&D van de ETEX-Holding. Delfzijl zal binnen de groep de eerste plek zijn die hiermee zal worden uitgerust.

“Met het project gaan we bij ETEX BP ons gasverbruik significant terugbrengen en de CO2 footprint behoorlijk verlagen. Daarvoor hebben we wel veel meer stroom nodig en krijgen we een 6MW aansluiting. We zullen onze gasbranders voor het kook- en droogproces vervangen door energiezuinige exemplaren”, vertelt Egbert Zeef, continuous improvement manager bij ETEX BP. “De platendroger zelf maken we energie efficiënter door middel van warmteterugwinning, het plaatsen van een grote warmtewisselaar en een warmtepomp. Deze warmtepomp is uniek en door ETEX Engineering ontworpen en gepatenteerd voor dit proces. Daar zijn we natuurlijk harstikke trots op.” Zeef is de lokale projectmanager voor dit project.

Andere bron
De energietransitie levert ETEX BP ook vragen op voor de grondstoffen. De afgelopen jaren werd gebruik gemaakt van gips dat ontstaat bij de rookgasontzwaveling in kolencentrales. Op termijn gaan deze kolencentrales sluiten in verband met de CO2-problematiek en zal het gips vanuit deze bron dus wegvallen. Zeef: “We zullen ons de komende jaren voorbereiden om over te stappen naar het gebruik van natuurgips. Daar zijn we vroeger mee begonnen. Het gips komt vanuit Spanje en moet op een hele andere manier worden voorbereid om er gipsplaten van te kunnen maken.”

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: