Eén jaar LNG-terminal in Eemshaven

Een jaar geleden is de EemsEnergyTerminal, oftewel de LNG-terminal in de Eemshaven in gebruik genomen. Volgens directeur Daan Velter loopt de aanvoer en omzetting de afgelopen maanden perfect, zo meldt RTV Noord. De omroep bezocht de terminal om te kijken hoe dat proces in zijn werk gaat.

Het gas wordt gewonnen in Amerika. Daar wordt het afgekoeld tot minus 162 graden. Door de afkoeling wordt het vloeibaar LNG, wat 600 keer minder ruimte in beslag neemt. Zo kan het heel efficiënt per schip naar de Eemshaven vervoerd worden. Iedere vier dagen komt een schip met LNG in de Eemshaven aan.

De terminal zelf bestaat uit twee schepen die met elkaar samenwerken. Beide schepen kunnen het LNG opslaan en omzetten tot gas. Daarvoor wordt het LNG eerst overgepompt naar een van beide schepen, waar het vervolgens weer wordt opgewarmd. De warmte daarvoor wordt in de zomer uit de zee gehaald. In de winter wordt restwarmte van de RWE energiecentrale gebruikt. Het opgewarmde gas gaat vervolgens naar het gasnetwerk van Gasunie. De industrie kan het direct gebruiken. Voor gebruik door Nederlandse huishoudens wordt nog extra stikstof toegevoegd.

De LNG-terminal levert jaarlijks 8 miljard kubieke meter aardgas. Dat is bijna een kwart van het Nederlandse verbruik. Dankzij de terminal zijn we in Nederland en Europa minder afhankelijk geworden van Russisch aardgas. Gasunie heeft aangegeven de capaciteit te willen opschroeven naar negen en uiteindelijk tien miljard kuub, zo meldt de omroep.

Het aanleggen van de terminals binnen zes maanden was vorig jaar een enorme klus. EemsEnergyTerminal en Groningen Seaports hebben voor deze prestatie begin dit jaar de Langman Prijs in ontvangst mogen nemen.

EemsEnergyTerminal heeft zelf een kort filmpje laten maken ter ere van het eenjarig bestaan van de terminal.

Bron: RTV Noord

EemsEnergyTerminal

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: