Bestaanszekerheid begint bij een baan voor de burger

Column Frans Alting

De afgelopen dagen werd ik weer gebeld door de regionale media. Aanleiding hiervoor was het sluiten van de prachtige fabriek van NEG in Westerbroek. Honderden mensen verliezen hun baan. Natuurlijk belangrijk nieuws in Groningen. Als vertegenwoordiger van de bedrijven in Noord-Groningen mag ik daarop in de nieuwsprogramma’s reageren. Dat deed ik eerder ook al bij de sluiting van de gloednieuwe duurzame/circulaire fabriek van PMC, de sluiting van Aldel en de tweede reorganisatie bij OCI. Ik vrees dat het niet de laatste keer zal zijn…

Frans Alting

Frans Alting

Het is mijn werk, maar ik houd niet van deze publiciteit waar een negatieve gebeurtenis de aanleiding is. Het is wel een manier om de hoge urgentie te benadrukken van de situatie die is ontstaan en de rampzalige gevolgen daarvan. Omdat het echte gesprek over inhoud en met nuance bijna niet meer te doen is, is het in het huidige democratische landschap eigenlijk ook de enige manier. Veel beter zou het natuurlijk zijn als bedrijven en beleidsmakers samen vooruit kijken om vervolgens samen te werken aan een duurzaam en welvarend Groningen en Nederland.

Dat vooruitkijken samen praktisch onmogelijk is geworden, komt omdat bedrijven, en vooral de industriële bedrijven, zo langzamerhand tot volksvijand nummer één zijn verklaard: “energieslurpers”, “grote vervuilers”, “graaiers” en ga zo maar door. Natuurlijk zie ik ook dingen die fout zijn, schadelijk zijn en echt verbeterd moeten worden. Maar het is te gemakkelijk om een aantal rotte appels, hoe erg ook, gelijk te stellen aan de hele industrie. Dat is verkiezingsretoriek. De bedrijven in ons netwerk zijn juist heel druk bezig om zo snel mogelijk te verduurzamen. Daar komt nog bij dat onze bedrijven veel van de spullen maken die we dagelijks gebruiken. Waar we afhankelijk van zijn. Van zeep tot de iPhone.

En ik begrijp het ook niet. Want hét thema van de verkiezingen, by far op nummer één, is bestaanszekerheid. Alle programma’s van de partijen staan er vol mee. Allemaal willen ze laten geloven dat die bestaanszekerheid het beste geborgd wordt als er gestemd wordt op de betreffende partij. Daarbij worden er miljarden richting de burger geschoven waarvan een aanzienlijk deel van het bedrijfsleven moet komen. Maar dat kan alleen en langdurig als er voldoende geld wordt verdiend! Dat begint toch echt bij een gezonde economie, bij gezonde bedrijven en dus bij een baan voor de burger. Een baan waarbij er genoeg overblijft zodat de burger zijn eigen bestaanszekerheid kan regelen. En dan blijft er ook genoeg over voor goed beleid voor diegenen die het moeilijk vinden en kwetsbaarder zijn. Omdat bestaanszekerheid begint bij gezonde bedrijven, kun je er dus maar beter heel zuinig op zijn!

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: